Den svenska tråkmånsen

   Här sitter jag i mitt hem och jobbar med en uppgift som jag ska lämna in i en av de kurser jag läser. Det handlar om kommunikation, verbal och icke-verbal och hur svårt detta är att tolka över kulturgränserna, det är intressant och faktiskt lite roligt ibland.
 Det finns ett stycke i boken som är ett utdrag ur en tidning som bl a vänder sig till invandrare i Sverige, News and views, artikeln handar om "goda råd om hur man umgås med svenskar"... Här följer några av råden:


   'Svensken tycker inte det är trevligt om du har bestämda åsikter som skiljer sig från hans. Försök hitta gemensamma intressen att prata om. Då tycker svensken att ni har haft ett trevligt samtal.
   Då man tar kontakt med svenskar måste man tänka på var det sker. Man skall inte inleda samtal i tunnelbanan, i bussen eller i en kö. Inte heller ska man som nyinflyttad i ett hus gå runt och presentera sig för grannarna. Ett sätt att få kontakt med en granne är att ringa på dörren och fråga var tvättstugan ligger. Men du får stanna kvar vid dörren och gå då du fått svaret.
   Ett annat sätt att bli bekant är att inleda samtal i trappan eller om ni träffas i affären. Man kan efter en tid bjuda grannen på kaffe i köket. Att bjuda på middag skall man däremot vara mera försiktig med. Svenskar tycker att det är besvärande och oroande. Dels är de oroliga fr att de inte ska tycka om maten, dels är de oroliga för vad de ska prata om.
   Ett bra sätt att få svenska vänner är att skaffa en sommarstuga. Då kan man bjuda in grannarna på kaffe i trädgården och tala om odling och få goda råd. Svenskarna älskar att tala om tomatodling. När du talar till svenskar skall du tala långsamt och inte för högt. Avbryt inte. Vänta tills han tystnar.'

Hahaha... det mesta stämmer ju för fan in, fy faaan vad vi är tråkiga när man lägger upp det på det här viset!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback